Přeskočit na obsah

ORT – The Operator Readiness Test

    Vzdálenost: 6,4 m (7 yardů)
    Terč: 2 x kruh o průměru 6 palců (15,2 cm)
    Startovní pozice: ve stoje, puška v pohotovostní poloze, nabitá – zajištěná
    Počet ran: 24 (12 puška + 12 pistole)

    Tento drill (test) navrhl Jason Falla, zakladatel a hlavní instruktor střelby ve výcvikové společnosti Redback One. Jason je vyznamenaný bojový veterán australských obranných sil, který sloužil 12 let ve Velitelství speciálních operací armády a sloužil v australské protiteroristické jednotce.

    ORT je drill připravenosti operátora, který kombinuje spektrum dovedností bojové střelby. V tomto cvičení se kombinuje střelba z pušky a pistole. Drill souží jako příprava na střelbu z blízké vzdálenosti a zahrnuje zamíření z pohotovostní polohy, plynulou střelbu a kontrolu zpětného rázu u pušky i pistole, transit zbraní (přechod z pušky na pistoli a opačně), vynucené přebití obou zbraní.

    Jako terč se používají 2 kruhy o průměru 6 palců (15,2 cm), jeden symbolizuje hlavu a probíhá na něj střelba pouze puškou. Druhý kruh symbolizuje tělo a střílí se na něj pouze pistolí. Použít můžete i jiný libovolný terč např. figuru IPSCIDPA, nebo LOS.

    Cílem je dosáhnout 100% přesnosti do bodované zóny pod 20 sekund. Dobrý výkon je 18 sekund a pod 18 je excelentní čas.

    Postup provedení drillu:

    Začíná se v pohotovostní poloze High Ready (nebo Low Ready). Puška nabitá přesně 10 náboji, náhradní zásobník v pouzdře nabitý 2 náboji. Pistole v pouzdře nabitá také 10 náboji, náhradní zásobník v pouzdře nabitý 2 náboji.
    Po signálu 10 ran z pušky. Následuje transit na pistoli a 10 ran z pistole, vynucené přebití pistole, 2 další rány z pistole. Poté se vrátí pistole zpátky do pouzdra a následuje přebití pušky. Na závěr ještě 2 rány z pušky.