Přeskočit na obsah

IDPA PCC Classifier

    Terč: 3x IDPA figura
    Vzdálenost: 13,7 m, 22,86 m
    Startovní pozice: vždy ve stoje
    Počet ran: 54

    PCC Classifier je klasifikační zkouška organizace IDPA, která je určena pro stále populárnější divizi PCC (Pistol Caliber CarbineSamonabíjecí pušky na pistolové střelivo). S puškou v divizi PCC můžete střílet i velký Classifier, nebo zkrácený 5×5 Classifier. PCC Classifier je více uzpůsobený právě pro pušku, především se střílí na větší vzdálenosti a na standartních IDPA terčích je u situace č. 3 redukovaná plocha pro hodnocené zásahy (viz schéma níže).

    Classifier se skládá ze 3 situací. Situace si postavte dle schematu.

    Stage 1

    Všechny stringy se střílí z pozice P1. Vzdálenost 13,7m. Celkem 18 ran.
    String 1 (9 ran): Zbraň v pohotovostní pozici Low Ready. Po signálu vystřel 2 rány na tělo a jednu ránu na hlavu prostředního terče a pak 2 na tělo a 1 na hlavu zbylých dvou krajních terčů (libovolné pořadí).
    String 2 (9 ran): Zbraň v pohotovostní pozici Low Ready. Po signálu vystřel 3 rány na hlavu prostředního terče a pak 3 na hlavu zbylých dvou krajních terčů (libovolné pořadí).

    Stage 2

    String se střílí z pozice P2. Vzdálenost 22,86m. Celkem 18 ran. Pozice P2 má dvě stanoviště (pravá a levá strana barikády, vzdálené od sebe 3,65m)
    String 1 (18 ran): Nabij zbraň přesně 9 náboji, náhradní zásobník v pouzdře napáskovaný 9 náboji. Začíná se na libovolné straně na pozici P2. Zbraň v pohotovostní pozici Low Ready. Po signálu vystřel 3 rány na každý terč (začíná se na prostřední terč), vynucené přebití a přesun na opačnou stranu pozice P2, kde opět následují 3 rány na každý terč (začíná se na prostřední terč).

    Stage 3

    Stringy se střílí z pozice P3 (barikáda). Vzdálenost 22,86m. Celkem 18 ran.
    String 1 (9 ran): Zbraň zamířená na teč. Po signálu vystřel 3 rány na každý terč (libovolné pořadí) z krytu na střelcově slabé straně.
    String 2 (9 ran): Zbraň zamířená na teč. Po signálu vystřel 3 rány na každý terč (libovolné pořadí) z krytu na střelcově silné straně.

    Hodnocení:
    Měří se čas jednotlivých cvičení, který se u každé situace sečte, a připočítají se penalizace.
    Penalizace jsou za procedury, kterou dostanete za každý výstřel navíc (situace jsou postaveny na přesný počet ran). Pokud je vystřeleno více ran, než je předepsáno cvičením, budou škrtnuty nejlepší zásahy na terči za každou ránu navíc. Pokud není vystřelen dostatečný počet ran, jsou chybějící zásahy počítány jako miss. Za každou proceduru jsou +3s k celkovému času.

    Penalizace jsou dále za nepřesné zásahy na terči. Na terči se hodnotí zóny Hlava(0), A(0), C(1), D(3) a miss(5).
    U situace č. 1 a 2 se hodnotí celá plocha terčů. U situace č. 3 se hodnotí pouze zásahy ohraničené páskou (na šíři hlavy terče). Zásahy mimo linky jsou hodnoceny jako miss.
    Body za nepřesné zásahy se sečtou a výsledek se přičte k celkovému času.

    Pro záznam lze využít oficiální scoresheet.

    Pro klasifikaci výkonnosti slouží následující tabulka: