Přeskočit na obsah

Bill Drill

    Vzdálenost: 6,5 m
    Terč: standardní IPSC terč, případně IDPA, LOS, apod.
    Startovní pozice: zbraň v pouzdře, ruce volně podél těla
    Počet ran: 6

    Drill spočívá v tasení zbraně a sérii šesti ran co nejrychleji po sobě.

    Za dobrý čas lze považovat 3,5s (pokud máte všechny zásahy v A-zóně)

    Není to plýtvání municí. Cílem tohoto cvičení je naučit se kontrolovat zpětný ráz vaší zbraně, naučit se sledovat mušku zbraně a spouštět, jakmile muška míří opět na terč. Střílí se pouze na jeden terč. Není jiného zásahu v tomto cvičení než “A” (Alfa). Pokud nemáte všechny zásahy v “A”, musíte zpomalit, jinak se toto cvičení nepočítá. Jakmile se naučíte sledovat mušku, kontrolovat ( ovládat – nikoliv potlačovat ) zpětný ráz vaší zbraně, správně spouštět touto rychlostí, uvědomíte si, jak rychlé mohou být vaše oči. Postupně budete vidět mušku nejprve ve chvíli výstřelu, možná pak na vrcholu zpětného rázu a při dalším výstřelu, ale postupem času najednou zjistíte, že ji vidíte čím dál tím častěji, jako stroboskopicky. Pak ji najednou začnete sledovat po celou dobu zpětného rázu. A to je právě cílem tohoto cvičení.

    Dalším důležitým faktorem tohoto cvičení je zároveň kontrola vašeho postoje. Většinou totiž během jedné či dvou ran nedokážete postřehnout, nakolik tlumí vaše tělo opravdu efektivně zpětný ráz zbraně. Při jedné nebo dvou ranách totiž většinu zpětného rázu utlumí samotná hmotnost těla, avšak při šesti ranách, pokud budete mít špatný postoj, při poslední ráně zjistíte, že vaše rovnováha je pryč a vy se nakláníte vzad. Tady je obrovský prostor, kde musíte pracovat a dosáhnou toho, aby vaše tělo po skončení tohoto cvičení bylo minimálně ve stejně stabilním postoji jako na jeho začátku.
    Stejně tak je důležitý správný a pevný úchop, který při sérii šesti ran musí být perfektní. Takže doporučuji se zaměřit na bezvadné uchopení a tasení zbraně, které je klíčové u tohoto drillu.
    Jak praví staré vojenské rčení: „Pomalu je plynule a plynule je rychle“.
    Pokud chcete zrychlit tasení, je obvykle nejlepší ho nejprve zpomalit. Správné provedení techniky střelby je mnohem důležitější než její rychlé provedení. Jakmile bude zpomalené tasení plynulé, můžete začít postupně zvyšovat rychlost.
    Naštěstí můžete trénovat tasení „na sucho“ přímo v pohodlí svého domova. Ani nebudete muset plýtvat municí.

    Zvýšení obtížnosti
    Jakmile budete dosahovat obstojných výsledků u standartního Bill drillu, můžete vzdálenost od terče libovolně prodlužovat. Budete možná překvapeni jak se moc zvýší obtížnost, když si posunete terče na 10, 15 metrů. Zajímavou variantou je drill Triple six, kde se střílí Bill Drill na tři různé vzdálenosti.
    Další možností je procvičit přebití. Napáskujte dva zásobníky po 6 nábojích. Po vystřelení prvních šesti ran provedete vynucené přebití a vystřelíte dalších šest ran. Cílem je mít v A-zóně celkem 12 ran.
    A pokud opravdu hledáte výzvu, zkuste si cvičení střelit za pohybu. Můžete zkusit variantu za pohybu vpřed, vzad i do strany. Je mnohem těžší udržet koncentraci a obraz mířidel za pohybu. Nicméně je to celkem důležitá dovednost pro sportovní střelce, ale i pro sebeobrannou střelbu.
    Déle můžete zkusit tasit ze skrytého nošení.

    O drillu (Kdo je Bill?)

    Bill Drill tu už nějakou dobu je. Jeho původ byl bohužel časem tak trochu zapomenut. Cvičení je často připisováno Billu Wilsonovi, vynikajícímu soutěžnímu střelci, zbrojíři a zakladateli Wilson Combat.